Mosahalli

Mosahalli on Tapanilan Urheilukeskuksen yhteydessä oleva rakennus, jossa voi harrastaa salibandyä, seinäkiipeilyä ja jousiammuntaa. Mosahallia ja koko Tapanilan Urheilukeskusta hoitaa Tapanilan Urheilutalosäätiö. Hallin pääkäyttäjä, kuten koko Tapanilan Urheilukeskuksen suurin asiakaskin, on Tapanilan Erä.

 mosahalli_ulkoa2.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Mosahallissa on 2 salibandykenttää, kiipeilykeskus (kiipeilyseinät peräti 16 metriä) ja jousiammuntarata. Loistavien harjoittelupuitteiden lisäksi hallissa on useita pukuhuoneita, joissa lähes kaikissa on sauna, sekä valoisa neuvottelutila näköalalla Urheilukeskuksen pihalle.

Mosahalli ja koko Tapanilan Urheilukeskus sijaitsee osoitteessa Erätie 3 (00730 Helsinki), jonne pääsee kätevästi autolla (paikoitustilaa löytyy pihalta), bussilla (72 tulee hallin viereen ja 73 200 metrin päähän) tai junalla (Tapanilan asemalle noin 500 metriä).

Ajo-ohjeet

Mosahalli sijaitsee Tuusulanväylän, Lahdentien, Kehä I:sen ja Kehä III:sen raajaman alueen sisällä.

Joukkoliikennevälineillä perille pääsee bussilinjoilla 72 ja 73 tai paikallisjunalla Tapanilan asemalle.

Kehä I:ltä löydät helpoiten perille, kun lähdet Pukinmäen McDonaldsin liittymästä kohti pohjoista Pukinmäenkaarta pitkin. Ajat kyseistä tietä koko ajan suoraan, ensin yhden kiertoliittymän läpi, jonka jälkeen tie muuttuu Tapaninvainiontieksi. Tämän jälkeen valoristeyksestä suoraan, kunnes tulee isompi kiertoliittymä, josta käännytään oikealle Tapaninkyläntielle.

Kehä III:lta helpoiten perille löytää, kun kääntyy "Etolan kulmalta" Suutarilantielle, tämä liittymä on idästä päin tullessa Tikkurilan liittymän jälkeen seuraava. Suutarilantietä ajetaan etelään niin pitkään suoraan, että saavutaan isoon kiertoliittymään, josta käännytään vasemmalle Tapaninkyläntielle.

Tapaninkyläntietä ajetaan suoraan noin 1,5 kilometriä, jonka jälkeen käännytään oikealle Kotinummentielle. Tällöin Tapanilan Urheilukeskus näkyy jo edessä päin mäellä. Heti ensimmäinen tie vasemmalla on Erätie ja olet perillä.

Kartta

» Kartta Mosahallille

 

Mosahallin historia

Mosahalli on osa Helsingin Tapanilassa sijaitsevaa Tapanilan Urheilukeskusta. Aivan vuoden 1992 lopulla nousi ensimmäisen kerran Mosan mäelle ylipainehalli eli kuplahalli, joka sai nimekseen Mosahalli. Halliin tuli novopol-pintainen täysimittainen salibandykenttä sekä harjoitustilat yleisurheilulle. Halli nousi talkoovoimin ja oli tärkeänä tekijänä Erän nousussa Suomen salibandykartalle. Ilman sitä harjoitteluolosuhteet olisivat olleet todella huonot.

Kuplahalli palveli eräläisiä kunniakkaasti monet vuodet pääosin harjoituskäytössä, mutta vuosien varrella siellä pelattiin niin miesten SM-sarjaa, naisten SM-sarjaa (ja myöhemmin liigaa) kuin muitakin yksittäisiä Erän joukkueiden otteluita ja turnauksia (mm. useita junioriturnauksia). Halli oli myös historiallisen naisten ensimmäisen Eurooppa Cupin pelipaikkana, jota Erä isännöi 28.-31.12.1993.

Jo 90-luvun alussa Erän ja Tapanilan Urheilutalosäätiön "nokkamies" Leo Jokela suunnitteli kiinteän hallin rakentamista salibandyä varten Urheilukeskuksen yhteyteen. Laman myötä ja Jokelan menehdyttyä hanke kuitenkin jäi niin sanotusti jäihin. Vihdoin vuosituhannen vaihteessa alkoi suunnitelmat saada taas "uutta tuulta purjeisiinsa". Vuoden 2000 aikana ja 2001 alussa käytiin suunnitteluprosessi, millainen hallista tulee ja lisäksi haettiin kaavamuutosta kaupungilta. Olihan kuplahallikin ollut aina poikkeusluvalla paikallaan. Monien mutkien ja vaikeuksien jälkeen hanke käynnistyi kesällä 2001 vanhan kuplahallin alaslaskemisella ja purkamisella.

Uudesta hallista oli tuleva myös nimeltään Mosahalli perinteiden kunniaksi. Salibandykenttien lisäksi uuteen halliin suunniteltiin pohjoismaiden korkein kiipeilyseinä (16m) ja jousiammuntarata, joten olosuhteet tulivat kohenemaan usean lajin osalta. Rakentamisesta vastasi Skanska Etelä-Suomi ja hallin harjannostajaisia vietettiin helmikuussa 2002. Valmiiksi se tuli kesän 2002 aikana ja ensimmäiset salibandyharjoitukset alakentällä käytiin 3.7.2002 ja yläkentällä 15.7.2002 - tietenkin Erän joukkueiden toimesta.

Kuten vuonna 1992 uusi halli tuli Erän salibandyjoukkueille juuri kaivattuun aikaan, niin kymmenen vuotta myöhemmin 2002 tilanne oli lähes täysin vastaava. Talven 2001-2002 Erän joukkueet olivat evakossa rakennustöiden takia pääosin naapurissa Suutarilan Liikuntakeskus K3:ssa. Ja juuri uuden hallin valmistuttua kesällä 2002 K3:n lopetti kokonaan toimintansa. Erän salibandyjoukkueiden määrän paisuttua entisestään ilman uutta hallia olisi tilanne ollut täynnä ongelmia.